Mr cool gör ett ettidinlivstidsgig i Malmö.

Men hallå? Mr cool uppträder väl hela tiden?

Ja jo visst, man får ändå säga att han uppträder jävligt mycket för att va en som aldrig uppträder. Säkert redan två ggr under 2016. Men den här gången gör han det tillsammans med hela Rappare i Samverkan (RiS).
Det är så sabla coolt. Under Produktion har aldrig varit stoltare över en produktion.

Jag minns när jag hörde tjejer e som tjejer e först gången. Jag tänkte.. mja… okej.. jaja.. det va väl okej… Jag va inte så van vid svensk hiphop, jag va inte så van vid RiS-produktioner. Jag gav det ändå ett försök. Lyssnade på Mr Cools första skiva Rap hop.

Oj, vad fula ord, tänkte jag. Får man säga så här?

Det va Hiphop som va precis så som alla säger att hiphop är. Ett långfiner till samhället. Men inte bara till de med hög hatt i riksdagen eller de med batong utan till alla i samhället. De förbjudnaste orden jag hört i den mest förbjudna ordningen. Dessutom sabla roligt.

En dag hittade jag Mr Cools andra projekt Dubbel Trubbel som han gör tillsammans med Färska Prinzen. Jag klickade på en länkt till en intervju  som va helt vansinnig. Klart att den är på skämt… Men… Eller, är det på riktigt? Klart den är på skämt men hur tuff får man lov att va egentligen? Även om det är på skämt.

Och så låtarna då.
Huga vad tuffa. Nämen kära nån!!! Suuuupertuffa låtar.
Vad är det här?
Det är så fula ord att jag nästan rodnar. Och i vilken ordning sen! Gud vilken tuff ordning det är på orden.

RiS är kanske mest kända för sitt kvinnohat men alla som verkligen lyssnat vet att det är en orättvis bild då det framförallt handlar om hat, punkt. Det är hat mot kvinnor, män, barn, rappare, ja vem och vad som helst. Det är tillåmed hat mot oss som lyssnar. De liksom bryr sig liksom inte. Precis så som det sägs att hiphopare är. Fast även den obrydda utstrålningen är ironisk så man vet inte.

Jag började skämmas att jag inte hittat RiS tidigare. Jag skämdes när jag hörde låtarna där de  hånar alla som lyssnar på Loop troop och Timbuktu. Det va ju precis det jag gjorde på den tiden.

Jag visste inte bättre. Jag hade ingen som kunde berätta för mig vad som va tufft och vad som va mesigt. Gud vad jag hade behövt RiS i mitt liv redan då.

Min lyssning gick från Dubbel trubbel vidare till Dom viktiga skorna (DVS) och Keffat Liv och jag märkte att den röda tråden va Färska Prinzen. Vem är det? Har han gjort soloskivor också? Vad är det här? Hur många bra skivor kan det finnas från det här gänget? De är gjorda i samma lilla by som jag bor i och jag har ändå missat det. Va fan! Varför har ingen sagt nåt?

Varför hade inte jag hört talas om dem förrän Anton Magnusson började med standup? En förklaring är väl att jag aldrig haft örat mot marken utan snarare mot Germund Stenhags töntiga innebandygolv. Men ibland får jag uppfattningen att skämtet om att de inte bryr sig faktiskt inte är ett skämt.

Historien om den förlorade DVS-plattan i det legendariska avsnittet av Mata grisen ”Trasig pod för trasiga öron” (där de bl.a. lanserar idén om att alla måste hålla med varandra hela tiden) är helt obegriplig.
När DVS var på sin peak och hade flest fans och de riktiga hiphop-journalisterna visste vem de va. Då valde DVS att spela in en platta där de bara får använda ett fåtal ljud och trummor, de måste ligga ner och rappa och dessutom raderar de alla spår och ger en unik cd-skiva till sin RiS-kollega Hyper (Kim Malmqvist, en av landets bästa poddare som ingen känner till). Att sen Hyper glömmer bort skivan i en flyttlåda förstärker bara känslan av att det här är så omainstream det bara kan bli.

Man har ju hört talas om indiemusiker men det här är ju löjligt!!!

Fattar ni inte att det finns massa fans som vill höra den? För fan Kim!

Jag har nu haft ynnesten att få spela in en raplåt med Armann Hreinsson (från DVS) och fick då en inblick i hur RiS jobbar. Jag fick en inblick i varför de är så jävla bra. När de spelar in jobbar de tydligen efter devisen att man ska ha kul. Armann va helt befriad från prestationsångest eftersom han hela tiden jobbade med projektet för att det VA KUL!

Det va nästan omöjligt för mig att förstå var han fick all sin livsglädje ifrån. Skapande är ju en plågsam process!  Idiot!

Jag har en oändlig avundsjuka och imponering inför alla i RiS. Fy fan vad bra de är. De är konstnärer på ett sätt som jag aldrig kommer bli. De har gjort fler och bättre ordvitsar än vad jag någonsin kommer komma på.

De är svinbra musiker och minst lika bra på skämt.

Och nu ska de stå på samma scen. The Mr Cool Show 19 november i Malmö sålde över 400 biljetter första veckan. Tyvärr finns bara ett fåtal biljetter kvar.

Du. Får. Inte. Missa. Detta.

Om du missar det kan du som kompensation se Anton Magnusson göra sin show MÖTEN i HELSINGBORG 6 oktober och KALMAR 7 oktober, biljetter finns HÄR

Om du även missar det kan du se min standupshow TUFF som kommer va i hela landet i okt-nov. Hoppas jag kan förvalta Malmös tradition av TUFFhet som RiS skapade.

Lyssningstips:

Dubbel TrubbelSho bre
Om hur det är att jobba som truckförare (och om att mörda barn på dagis)

Dom viktiga skorna – Hip hop är en livsstil.
Om vad hiphop är

Dubbel TrubbelVi ställer in
En supertuff låt om att ställa in en spelning

Dom viktiga skornaEn ny värld 
Om att det borde va fred.

Hela senaste The Keffat Liv plattan.
En konceptplatta om att bli heroinist.

Vi avslutar med en helt sinnessjuk sketch med Färska Prinzen, Mr Cool och JNI – eller vad fan de kallar sig när de gör sketcher