Great Books


Simon chippen Svensson och Erik Sandelin ska läsa alla klassikerna.

Lyssna här eller genom att söka efter podden i din poddspelare.

Great Books #14 Platon: Parmenides

I det här avsnittet pratar vi om den nästan obegripliga texten Parmenides. Är det satir eller är det vetenskap?

Lyssna

Great Books #13 Platon: Gästabudet

Bästa boken hittills i bokläsarprojektet Great Books. Kändisar från Aten har fest och håller tal om kärleken. Den bäst kärleken är den platonska kärleken även om den borde heta Sokratiska kärleken. Begreppet är fel pga "det sokratiska glappet", ett uttryck som föds i det här avsnittet.  

Lyssna

Great Books #12 Thukydides: Peloponnesiska Kriget

Thukydides beskrev ett 30 år långt krig mellan Sparta och Aten i sin jättelånga bok. Simon & Erik har läst den.

Lyssna

Great Books #11 Platon: Faidon

I Faidon får vi lära oss vad som händer efter döden! Överlever själen? Var tar den vägen? Hur kan man bevisa att själen överlever? I slutet av Faidon dör Sokrates och han utbrister sina sista ord som tydligen går att tolka på olika sätt

Lyssna

Great Books #10 Platon: Sokrates försvarstal + Kriton

Simon och Erik bokklubbar sig igenom två underbara texter. I den ena försöker Sokrates använda sina argumentation för att undgå döden, i den andra förklarar han varför det är fel att fly från sin dödsdom. Nästa bok de ska läsa är Platon: Faidon

Lyssna

Great Books #9 Aristofanes: Molnen

Molnen är en komedi skriven för att sättas upp på Dionysosfestivalen. Tanken är att den ska vara fruktansvärt frän i sin kritik mot Sokrates och den nya vetenskapen.

Lyssna

Great Books #8 Platon: Staten

Nu har vi kommit fram till en riktig klassiker som går igenom hur den perfekta staten är uppbyggd. Den handlar också om varför man är lyckligast om man är rättrådig. Den klassiska grottliknelsen är med på ett hörn.

Lyssna

Great Books #7 Herodotos: Historia

Simon och Eriks bildningsprojekt fortsätter. Nu har de läst världens första historiabok, Historia av Herodotos. Boken slutar med Perserkrigen och inleds med upprinnelsen. Men även massa härliga anekdoter om tex varför Egpyters dödskallar är så hårda.

Lyssna

Great Books #6 Plutarkos: Levnadsteckningar (Lykurgos och Solon)

Simon och Erik har läst två biografier skrivna av Plutarkos. Det handlar om hur man skapar en konstitution och ett samhälle. Lykurgos från Sparta och Solon från Aten.

Lyssna

Great Books #5 Platon: Gorgias

Simon och Erik går igenom Gorgias där Sokrates ger sin syn på RETORIK. Hur vedervärdigt det är. Och om hur man bör leva sitt liv.

Lyssna